top of page

Over mij

Hallo, mijn naam is Bärbel en ik ben een rituelencoach voor bedrijven en groepen die willen een diepgaande ervaring samen. In mijn leven heb ik gezien dat mensen zich het beste ontwikkelen als zij zich verbinden en voelen wat het is dat ze raakt.

Rituelen zijn een prachtige manier om dat te doen Waar je ook bent, je gevoelens reizen met je mee. Rituelen helpen je gevoelens een plek te geven, een thuis.

 

De ervaring die ik heb opgedaan in mijn leven gebruik ik om jou in verbinding te brengen met jezelf.

Dat doe ik door bijzondere verdieping op levensthema’s aan te bieden. De verwondering die dan gebeurt, raakt en motiveert om veranderingen te leven.

 

Wat een ritueel voor mij betekent: 

  • Bewust stilstaan door een handeling met volledige aandacht uit te voeren.

  • Een scheiding aanbrengen in wat is geweest en wat nog gaat komen.

  • Het reikt verder dan woorden en raakt iedereen op een eigen manier. 

  • Het brengt me verdieping, verbinding en verwondering. 

 

Met mijn PhD in landbouw heb ik in Tanzania, Niger, Sri Lanka, en Egypte gewoond en bijgedragen aan duurzame landbouw. Ik ben geboren in Duitsland, woon sinds 15 jaar in Amsterdam en werk nu voor de Global Alliance for Improved Nutrition, een NGO die bijdraagt aan gezond voedsel voor boeren en werknemers in Azië en Afrika. Met mijn opleiding tot rituelenmaker bij Docendo en mijn opleiding als coach, heb ik tools geleerd om met energie en levensvreugde betekenisvolle rituelen te laten ontstaan.

 

En jij?

Wil jij ook je leven verrijken? Alle processen en rituelen (wisselen van baan, afscheid van een vriend of geliefde, dagelijkse rituelen, vieringen, werkgerelateerde rituelen en meer) die ik nu begeleid, heb ik zelf doorgemaakt en toegepast. Daarom weet ik hoeveel waarde het biedt. 

 

Benieuwd wat een rituelencoach voor jou kan betekenen?

IMG_6409_edited_edited.jpg
Over mij
IMG_4584.jpeg

Mijn eigen rituelen

 

Afscheid van mijn geliefde in verwondering

 

 

In mijn eigen leven maak ik gebruik van overgangsrituelen bij grote levensveranderingen, maar ook van dagelijkse rituelen.

Een aantal jaar terug had ik een hele fijne relatie met een man, maar we konden niet bij elkaar zijn. We hielden nog steeds erg van elkaar en hadden er behoefte aan op een goede manier afscheid te nemen. 

Dat hebben we gedaan middels een afscheidsritueel. We hebben een grote foto van ons samen in twee delen geknipt en onze dank voor elkaar uitgesproken, voor wat de ander voor ons betekende. Met alle goede wensen die wij voor elkaar hadden, heeft ieder van ons de foto van de andere verbrand in de openhaard. 

 

Het moment van knippen en verbranden was ontzettend pijnlijk, maar het heeft uiteindelijk zoveel opgeleverd. Er kwam een duidelijk onderscheid tussen de fase voor de relatie, en de fase na de relatie, onze relatie ging over in een andere vorm.

 

Nu kan ik altijd terugkijken op een heel bijzonder, maar ook duidelijk afscheid. Dat heeft me zeer geholpen bij het verwerken van mijn emoties.

Mijn dagelijkse rituelen creëren verdieping 

Naast de grote rituelen, pas ik ook dagelijkse rituelen toe om mijn levensplezier en productiviteit te vergroten. Zo sta ik iedere ochtend vroeg op om yoga en meditatie te doen. Ooit begon ik met een paar minuten per dag, maar inmiddels is dat ruim een uur. Natuurlijk heb ik nog steeds wel eens dagen dat ik overweeg lekker in bed te blijven liggen om een uur langer te slapen. Maar ik weet uit ervaring dat dit uur mij veel meer oplevert dan een uur langer slapen. Dus sta ik op.

 

Rituelen op mijn werk verbinden

Ik heb ook vaak ervaren hoe goed een ritueel werkt aan het begin van een bespreking. Als je de vergadering begint met een eenvoudig ritueel waarmee mensen kunnen stilstaan bij hoe ze zich voelen, krijg je een veel dieper gesprek. Deelnemers voelen zich verbonden met elkaar. Dat zorgt ervoor dat het gesprek efficiënter verloopt, zodat daarna concrete stappen gezet kunnen worden.

 
bottom of page